Första gången man refererar till Campbeltown whisky går så långt tillbaka som 1591. År 1601 blev Campbeltown känt som smugglarnas stora tillhåll och illegal produktion av whisky. Campbeltown hade uppemot 31 verksamma illegala destillerier fram till slutet av 1800-talet, och 1841 var fortfarande minst 22 destillerier verksamma. Väldigt många, cirka 17 stycken, tvingades stänga på 1920-talet då man gick mycket hårt åt alla illegala destillerier och en särskild licens krävdes för att få fortsätta.

Dagens moderna Campbeltown har tre verksamma destillerier, Springbank (som tillverkar Springbank, Longrow och Hazelburn), Glen Scotia (som tillverkar Glen Scotia) och Glengyle (som tillverkar Kilkerran, och ägs av Springbank).

I dag ska jag prova tre stycken kommande whiskies från Springbank, två klassiker och en ny Longrow Red. Det handlar om 2018 års buteljeringar av Springbanks 12-åriga Cask Strength och den bland samlarna 25-åriga juvelen som numera är en sällan siktad raritet samt Longrow Red 11 YO Cabernet Franc Matured.

Jag vill rikta ett stort tack till Symposion för att jag har fått möjligheten att prova dessa kommande nyheter. Alla släpps i morgon den 12 april, på Systembolaget.

Först ut är Longrow Red 11 YO Cabernet Franc Matured. Springbanks mycket populära serie Longrow Red lanserades första gången 2012 och har sedan dess kommit i flertalet utgåvor. Det alla buteljeringarna har gemensamt är att den hårt rökta Springbankwhiskyn har slutlagrats på olika typer av rödvinsfat. Fast egentligen är slutlagring ett lite felaktigt begrepp i just detta sammanhang eftersom det faktiskt rör sig om en ganska lång period. I denna buteljering handlar det om Cabarnet Franc-fat som under två år fått utveckla 9-årig bourbonlagrad rökig Longrow.

Longrow Red 11 YO
Cabernet Franc Matured 55.9%

Wow ! Den här är häftig och lite annorlunda i doften, verkligen. På ett bra sätt, ska tilläggas. Det är en härlig, mustig, kraftfull doft som möter näsan. Här finns en underliggande, blommig fruktighet med inslag av svarta vinbär, lakrits, kryddpeppar och en tuff, något dov rökig ton i den som tilltalade mig mycket. En lite annorlunda och spännande whisky detta. Den är betydligt mer timid och "laid back" i smaken än i doften. Här finns inslag av nötter, svarta vinbär, björnbär, lakrits och ett stänk mörk choklad. Eftersmaken är dock något kort. Med lite vatten dyker det upp mycket vanilj, väldigt mycket vanilj faktiskt.

Artikelnummer 40215
Pris 944 kronor.

Springbank 12 YO
Cask Strength 56.3%

Jag har provat ett par stycken tidigare utgåvor av Springbanks 12-åriga Cask Strength, och det har varit lite olika kvalitet på dem, tycker jag. Med det sagt, så kan jag direkt tala om att detta är en av de bästa. Troligtvis den bästa jag provat så här långt. Jag möts av en härlig, kryddig doft med inslag av viol, sjögräs, röda vinbär, kaffebönor, mörk, lite bitter choklad och svartpeppar. Den känns betydligt äldre än tolv år, snarare 15-17, skulle jag säga. Smaken är kryddig, och har toner av mörk choklad, viol och rostade kaffebönor. Eftersmaken är lång och kryddig. Lite vatten gör den rundare och lite mindre kryddig.

Artikelnummer 40213
Pris 798 kronor.

Springbank 25 YO 46%

Det första som möter näsan är en mycket tydlig ekdoft. och det är naturligtvis de 25 åren på fat som återspeglas. Efter den inledande doftbilden så uppvisar Springbank 25 därefter en mycket homogen, raffinerad och homogen fruktighet som känns välbalanserad och inbjudande. Jag hittar päron, blå druvor och en tydlig doft av nejlika. Den har dessutom en angenäm, försiktig aning av hav. Smaken är ytterst välbalanserad, fruktig, mjuk och len på tungan. Jag hittar honung, gröna frukter, mandel och vanilj. Springbank 25 har en gräddig, nötig och rund eftersmak. En mycket, mycket bra whisky detta.

Artikelnummer 40214
Pris 4 896 kronor.