Provning Alvesta Whiskysällskap
7 december 2018

Fredagen den 7 december var det dags för årets sista provning med det härliga gänget i Alvesta. Cirka 50 personer hade tagit sig till Folkets Hus denna kväll, och på menyn stod Mackmyra Svensk Whisky som nästa år har 20-årsjubileum. Ola Esbjörnsson, Brand Ambassador på Mackmyra höll i provningen. Det serverades inte mindre än åtta stycken whiskies denna afton, eller nja, det är inte riktigt hela sanningen eftersom en av dryckerna denna fredag var en prototyp och ingen "färdig" whisky. Det provades i alla fall utöver prototypen tre stycken officiella buteljeringar samt fyra stycken whiskies från privatfat. Alla presenteras längre fram i rapporten.


Ola Esbjörnsson,
Brand Ambassador på Mackmyra.

Ola inledde med att presentera sig själv och hur hans whiskyresa en gång började, varför han hamnde på just Mackmyra och hur han tänkt lägga upp själva provningen.

Ola berättar på ett mycket medryckande och lättsamt sätt om hur allting en gång började med Mackmyra, och det är sannerligen en smått otrolig och mycket fascinerande historia som verkligen tål att berättas. Så här var det...

1998 återförenades ett gäng vanliga studiekamrater för att åka skidor i Sälen. Alla hade utan de andras vetskap tagit med sig en flaska whisky att ha i den gemensamma baren. Och just där och då väcktes tanken om att skapa den första svenska maltwhiskyn, och redan året efter destilleras de första dropparna på Mackmyra Bruk. Den första artikeln om Mackmyra publiceras i mars samma år.

I december 2005 säljs de första flaskorna av Mackmyra Reserve på Systembolaget, och 2006-2007 säljs de första buteljerade flaskorna (Mackmyra Preludium) på Systembolaget och i taxfree. År 2008 lanseras Den Första Utgåvan, Mackmyras första ordinarie buteljerade produkt. Resten är, som man brukar säga historia och nästa år firar Mackmyra Svensk Whisky 20 år.

Vill man läsa hela historien om hur Mackmyra blir till rekommenderar jag boken "Whiskyrebellerna : historien om Mackmyra och hur Sverige blev ett whiskyland" av Rikard Lundborg.

En får ofta höra att privatfaten är så mycket bättre än de officiella släppen från Mackmyra, men det är enligt min mening en sanning med modifikation. Jag vill bestämt hävda att det finns många bra officiella buteljeringar, och en hel del privatfat som inte alls är bra. Jag tycker att det har blivit lite av en jargong bland en del "förståsigpåare" att hacka ner på de officiella släppen från Mackmyra, och det är lite synd. Under de senaste två åren har det släppts flera stycken buteljeringar på Systembolaget som är riktigt bra, bland annat Moment Körsbär, Gruvguld, Vinterglöd och Moment Karibien.

Så, nu går vi över till själva provningen.

Glas 1
Moment Prestige 46%
11 år på bourbonfat + 6 månader finishlagrad på Philipponnat Champagnefat.
3 röster.

Glas 2
Vinterglöd 46%
NAS (cirka 8 år), förlagrad på bourbonfat + finishlagrad på PX och Glöggvinsfat.
6 röster.

Glas 3
Reserve Doublewood Bourbon, elegant. 44.6%
4 år förlagrat på 200-liters bourbonfat + 5 år på 30-liters bourbonfat.
5 röster.

Glas 4
Reserve Doublewood Sherry, elegant. 49.1%
4 år förlagrat på 200-liters bourbonfat + 4 år på 30-liters Olorosofat.
15 röster.

Glas 5
Svensk Rök / Amerikansk Ek 46%
NAS (8 år), rökigt recept, lagrat på 200-liters nya amerikanska ekfat.
7 röster.

Glas 6
Reserve Amerikansk Ek Rök, rökigt recept. 58.6%
Lagrat 5 år på 30-liters nya amerikanska fat.
27 röster.

Glas 7
Reserve Prototyp, Portvinslagrat Quinta do Vallado, elegant recept. 51.5%
Lagrat på portvinsmättade 30-liters fat. En prototyp som avser att visa på vissa smaknoter som man vill uppnå när faten är klara.
1 röst.

Glas 8
Grännaforsa Brunn Special. %?. Personligen tror jag att det var kvällens näst starkaste i procent efter glas nummer 6.
3,5-5 år på 100-liters bourbonfat + 6 år på 30-liters second fill Svensk Ek fat. (Fatet har EJ lagrats i Mackyras lager, förutom de fötsta 3,5 åren).
28 röster.

Efter sedvanlig röstning på två favoriter segrade glas nummer 8 denna afton. Ett privatfat, ja. Men då ska vi ha i åtanke att detta var ett exceptionellt bra och lyckat sådant. Och även kvällens tvåa var ett privatfat, också det ett mycket bra sådant. Kvällens tredjeplats anser jag dock personligen skulle ha gått till glas nummer 2 Vinterglöd som jag tycker är en riktigt trevlig och bra säsongswhisky.

På det stora hela en mycket bra genomförd provning av Ola, och just denna afton visade det sig att privatfaten segrade med god marginal. Men som jag redan påpekat så var det verkligen enastående bra privatfat, framförallt glas nummer 8 Grännaforsa Brunn Special.


Många på plats denna afton.


Stefan Haglind, ordförande,
trivdes bra denna kväll.


Liksom Johan Christenson.