Ett mycket märkligt år har nått sitt slut. Ingenting har varit som det ska på grund av den otäcka pandemin som drabbade världen i slutet av 2019, men då mörkades det ner. Bland annat ett visst mått av naivitet och i vissa fall mycket dålig inställning till pandemin har bidragit till att vi hamnat i en mycket besvärlig situation, och det känns som att vi befinner oss i en riktigt otäck mardröm. Jag drabbades själv av Covid-19 i maj och låg drygt en vecka i stort sett utslagen. Hög feber, riktigt ont i huvudet och kroppen, snuvig och i princip orkeslös. Och jag känner fortfarande av det i form av en jobbig sorts "hjärntrötthet". Nu är dock vaccin på gång, och vi får hoppas att det vänder inom kort.
 

Nog om det just nu, det finns trots allt några ljusglimtar. Jag tänkte i alla fall försöka sammanfatta whiskyåret 2020, och som ni förstår blir det inte alls som det brukar men några provningar och "event" har det ändå blivit. De flesta via digitala medier, men faktiskt några stycken "nästan vanliga" också. Och så har jag provat mycket, mycket bra whisky under året. Faktum är att det kan vara det jämnaste året hittills rent kvalitetsmässigt sedan jag startade denna blogg 2013.

Årets 12 bästa whiskies.
(Utan inbördes ordning.)

Balblair Vintage 1996 Selected by LMdW 54.4%


En makalöst bra whisky som jag fixade ett smakprov av från min gode vän Mathias Nilsson. En single cask whisky lagrad på 1st Fill Spanish Oak och buteljerad för La Maison du Whisky.

SMWS 35.260 Glen Moray 18 YO 57.7%

Den här whiskyn provades på Bishops Arms i Malmö i augusti. Mycket fruktig och bourbonfatsdriven whisky som visar precis hur bra det kan bli när det lagrats på 1st fill ex-bourbonfat.

Highland Park 1995 24 YO
Connoisseurs Choice 55.2%

Fick hem ett smakprov från Symposion. En sagolikt bra whisky, och troligtvis årets bästa. Lagrad på Refill American Hogshead och en till perfektion bra whisky i mitt tycke. Köpte en när den släpptes.

Glenburgie 1990 29 YO
Connoisseurs Choice 52%

Ännu ett smakprov från Symposion. Lagrad på Refill Sherry Butt. Otroligt välbalanserad och elegant. Hade gärna velat ha en i skåpet, men lite för mycket pengar för min plånbok.

Bunnahabhain Liquid Treasure
Artist Edition 2009 11 YO 66.8%

En strålande bra Bunnhabhain med ett ordentligt bett. Trots den höga ABV:n så var den inte alls vass på något vis. 

North Star Longmorn 15 YO
Oloroso Sherry Butt 63.1%

Iain Croucher fortsätter att buteljera whisky i världsklass. Det här är en av årets tre bästa whiskies. Försökte få tag i en, men det var naturligtsvis omöjligt. 

Amrut Blackadder Raw Cask
Islay Cask Finish 59.3%

En underbar Amrut. Behövde några droppar vatten för att helt blomma ut. Gott på riktigt och givetvis med på listan över årets bästa.

Port Ellen 1979 40 YO 54.7%

En 40-årig Port Ellen hör ju inte till vanligheterna att man provar. En otroligt bra whisky som klockade in på 93 poäng vid provningen i juli.

SMWS 29.160 Fifty shades of dark
Laphroaig 1997 17 YO 51.5%

Var hemma hos det fantastiskt trevliga paret Joachim och Annette i Oxie första gången februari. En helt oförglömlig afton och det bjöds på magiska whiskies. Mycket svårt att välja ut ett par favoriter, men till slut landade det på en Laphroaig och en Ardbeg.

SMWS 33.132 Beauty and the Beast
Ardbeg 2007 9 YO 60.9%

Jag är ju som många av er som följer mig vet barnsligt förtjust i Ardbeg. Den här buteljeringen som Joachim och Annette bjöd på tillhör en av de bästa Ardbeg jag någonsin provat. 93 poäng, lätt.

Glenlivet 1980
Private Collection Single Cask 40 YO 48.4%

En strålande bra single cask från Glenlivet. De allra mest eftertraktade faten som Gordon & MacPhail buteljerar ingår i prestigeserien Private Collection. Här buteljerar man exklusiva vintagefat av mycket hög klass. Torsdagen den 29 oktober släpptes det ett antal rariteter. Buteljeringar mellan 30 och 42 år lanserades och det var en mycket begränsad tillgång.

The Old Speysider 27 YO 46.3%

En alldeles strålande bra whisky som släpptes i februari, och öppnades på årets näst sista dag.

Årets bästa svenska single malt whisky

Årets bästa svenska single malt whisky är Smögen 8 YO. En riktigt bra whisky som jag tycker är snäppet bättre än den första batchen som kom 2019. Då var den lagrad på sauternesfat, och den här gången på bourbonfat samt en oloroso sherry hogshead. Imponerande hantverk av Pär Caldenby som vanligt, och den landade på 89 poäng.

Besök Smögen Whisky på webben: https://www.smogenwhisky.se/

Årets överraskning

Utan tvekan samarbetet mellan Spirit of Hven och Smögen Whisky som mynnade ut i Sveriges (troligen) första blended malt, Bländande. Basen i whiskyn är kraftigt torvrökt malt från både Smögen och Hven, med cirka halva volymen var i den buteljerade whiskyn. 8 år gammal och förenat i en månads tid för att få en sammansatt karaktär. Fyra stycken virgin chinkapin barrels från Hven och fyra stycken first fill bourbon barrels samt en first fill sherry hogshead från Smögen har använts. Ingående blendingjobb utfördes av Pär Caldenby på Smögen och Henric Molin på Hven. Buteljering har gjorts på Smögen och distributionen sköts av Hven. I min bok bästa svenska whiskyn i år, dock är ju detta en blended malt, och som bästa single malt föll valet på Smögen 8 YO som ni såg här ovan. Ville naturligtvis ha med båda, så då fick de hamna i två olika kategorier, vilket det också är om man ska hårddra det. 91 poäng fick Bländande. Ni kan läsa hela recensionen här

Besök Spirit of Hven på webben: https://www.hven.com/

Årets besvikelse

Det måste nog bli Loch Lomond för The Spirits/Whisky News. Ett riktigt bottennapp, i ordets rätta bemärkelse. Det här borde inte hamnat på flaska enligt min mening, men smaken är olika och det är ju tur att det är så. Synd, för LL har de senaste åren ryckt upp sig ordentligt.

Årets mest prisvärda whisky

Ja, precis som förra året så konstaterar jag att den här diskussionen om en whisky är prisvärd eller inte är en evig följetong, och det är egentligen bara du själv som kan avgöra det. Om jag nu ändå ska göra ett försök att nämna någon whisky från 2020 som måste anses som prisvärd så får det bli anCnoc Sherry Cask Finish Peated Edition. 329 kronor. Ni hittar den här

Årets bästa provning

Det blev ju ett mycket märkligt år detta. Trots pandemin så blev det ett par stycken provningar, dock med restriktioner och avstånd m.m. En av de bättre höll Mikael Westerberg, ena halvan av Selected Malts, i Theleborgs Whiskysällskap´s lokaler i Växjö den 4 mars. Faktiskt ganska nära mina gamla hemtrakter rent geografiskt. Just den lokalen som de nyttjar har jag varit i många gånger förut. Där har det varit kalas. födelsedagar, jubileum och annat skoj genom åren.

Mikael var på plats och presenterade Selected Malts, och det gjorde han med den äran. Micke är ett fullblodsproffs på sådant här, och det blev en kväll som var otroligt trevlig och klubben var supernöjda efter provningen.

Besök Selected Malts på webben: https://selectedmalts.se/


Mikael Westerberg presenterar
Selected Malts Zippin.

Årets event

Eftersom mässorna uteblev hela detta året, så koncentrerar vi oss på andra saker. En av dessa var ett event i Varberg den 12 september anordnat av Selected Malts. På plats var många känningar, bland annat vännen och Amrutkändisen Dennis Steckel samt bloggarkollegan och vännen Thomas Johansson som man kan följa på sidan Thomas whiskyblogg. På plats var även Patrik Bruckner samt Patrik Gustafsson. Den sistnämnda var med på Islay-resan 2015.


Härligt gäng i Varberg.


Kul att träffa en
bekanting från Islayresan 2015.

Övrigt som är värt att nämna

Besök på Hven 26/2
Som vanligt en strålande bra presentation av ny whisky. Charlies Wagon, döpt efter Henric och Anjas son med samma namn. En mycket trevlig dag, och jag träffade många vänner och bekanta. Bland annat Fredrich Sylvander, Ulf Thorman och Peppe Sventon. 


Ännu ett mycket trevligt
besök på Hven.

Minimässa i Alvesta 29/2
En av årets höjdpunkter, utan tvekan. I år blev det lite annorlunda, men fantastiskt trevligt ändock. Mycket bra sprit och riktigt hög stämning.


Två goa gubbar på minimässa.

Besök på Hotel Skansen 19-21/6
Det är sex år sedan sist, så det var verkligen på tiden. Whiskykällaren på Skansen går inte av för hackor.

Smögen Whisky firar 10 år i augusti.
Ja, tiden går fort. Pär Caldenby har kokat förstklassig sprit i Hunnebostrand sedan 2010. 

Första svenska whiskyn från SMWS släpps.
En från Smögen (145.1 A Sweet kiss from a smoking mermaid), och en från High Coast (144.1 Searingly Sweet Purple Smoke).

Provning på Mälarkrogen i Västerås 7/10
SMWS presenterat av eldsjälen och vännen Klaus Bitchnau. Klaus bedriver ett enormt jobb med Whiskykalendern och håller dessutom provningar.

Besök Whiskykalendern på webben: https://www.whiskykalendern.se/


Klaus Bitchnau håller
provning på Mälarkrogen i Västerås.

Besök på Agitator 8/10
Det kommer ett litet reportage på bloggen inom kort om mitt besök på destilleriet.

Besök Agitator Whiskymakare på webben: https://www.agitatorwhisky.se/


Christian, Maria och Oskar.

Första whiskyn från Ardnamurchan.
Ardnamurchan single malt batch 01 släpptes på Systembolaget den 11/11. Det ska bli mycket spännande att följa detta destilleri där whiskypersonligheten Jenny Karlsson numera jobbar.

High Coast Whisky presenterar sitt nya projekt.
Ett fullskaligt Solera-system. High Coast Whisky är ett av få destillerier i världen med detta. Första släppet, Solera 01, släpptes 15 december på Systembolaget. Och det bådar verkligen gott. En utmärkt whisky, och ni kan läsa hela recensionen här

Besök High Coast Whisky på webben: https://highcoastwhisky.se/

Mickey Heads slutar som destillerichef på Ardbeg efter tretton år. 
Ny destillerichef blir Colin Gordon, tidigare chef på Lagavulin. Mickey fortsätter som ordförande för Ardbeg-kommittén. Ny destillerichef på Lagavulin blir fransmannen Pierrick Guillaume som närmast kommer från Caol Ila.

Zoom
Ja, det här var i alla fall ett nytt begrepp för undertecknad. Ju mer pandemin tog sitt grepp om världen, desto mindre träffades vi IRL, och då blev Zoom den nya "snackisen". Provningar digitalt blev vardagsmat, och vi bänkade oss vid datorn, surfplattan eller mobilen för att delta. Det blev fyra för mig, och den bästa var David Stirk och Mark Watts provning där de presenterade sitt gemensamma projekt The Electric Coo. Den 19/11 var det. Svenska Eldvatten är den svenska importören av Electric Coo.

Nu laddar vi för att 2021 blir ett strålande år, och att vi besegrar pandemin så snabbt det bara är möjligt.

Gott Nytt År
och

Sláinte mhath på er whiskyvänner!