6-7 april 2018

Göteborg visade upp sig från sin allra bästa sida under förra helgen. Våren låg i luften och många människor satt på uteserveringar på avenyn och njöt av solen. Som vanligt var det många arrangemang, konserter med mera under helgen, bland annat En Öl & Whiskymässa som besöktes av ungefär 24 000 personer under fredagen och lördagen. Själv gick jag och min hustru på lördagen, och det blev en mycket trevlig och givande dag.

Intresset för årets mässa var mycket stort, och inte mindre än 170 utställare var på plats. Av dessa var 90 ölutställare, och det är nytt rekord. Många går ju naturligtvis på mässan för att prova whisky, och det fanns det också gott om, från Japan i öst till Tennessee i väst.

I år anordnades det dessutom en whiskytävling. Det var ett samarbete mellan arrangören och WhiskyTower - The Soul of Whisky, som drivs av Anders Bergström och Kent Thorn. Jag blev faktiskt tillfrågad om att sitta med i juryn, men eftersom det tilldrog sig på torsdagen så passade det illa med mitt jobb och ledighet kunde tyvärr inte ordnas.


Anders Bergström och Kent Thorn.

101 olika whiskies provades och det är naturligtvis ganska tufft, men såklart roligt också. Jag pratade lite med Anders och Kent på lördagen, och de konstaterade att det är ju en rätt krävande uppgift. Men som sagt, jättekul att ha genomfört. Vinnarna i respektive kategori presenteras nedan:

Mässans bästa whisky totalt
Bushmills 21 YO

Bästa single malt NAS till 12 YO
anCnoc Peatheart

Bästa single malt 13-16 YO
Bushmills 16 YO

Bästa single malt 17 år och äldre
Bushmills 21 YO

Bästa single malt cask strength
Kavalan Solist Bourbon

Bästa blended whisky
Chivas Regal 12 YO

Bästa bourbon/rye/American whiskey
Blanton's Gold

Jag inledde mässan med ett par fina stouts, innan jag började utforska det digra whiskyutbudet. Första whiskyn denna lördag blev Craigellachie single cask 21 YO, en whisky som lagrats 21 år på ekfat, varav de sista 8 åren på Madeirafat. En enastående bra whisky med flera lager. Kryddor, russin, fikon och en lite sotaktig ton. Här finns också citrusfrukter och mörk bitter choklad. Smaken är riktigt häftig och har inslag av kola, russin och en mjuk vanilj som lurar lite i bakgrunden. Underbar och en otroligt stark inledning på dagen.


Stark öppning...

En betydligt mer sansad, dock riktigt trevlig och elegant whisky, blev nummer två. Det var Laphroaig 27 YO som jag provade hos Edrington. Här serverades jag av min gode vän Samuel Lindlöf, som många av er säkert känner igen. Han bloggar om både whisky och punch. SamuelWhisky kan ni börja med att kolla in om ni inte gjort det innan.

Hur var Laffe 27 då? Jo, absolut en mycket bra whisky som i doften har inslag av tropiska frukter, nötter, vanilj och ett stänk av havet. Smaken bjuder på banan, citrusfrukter och peppar. Dock begriper jag inte riktigt varför den är nervattnad till 41.7%.Tänk om den hade varit på åtminstone 48%...


Samuel Lindlöf.

Nästa anhalt blev Bergslagens Destilleri. Här pratade jag lite med Patrik Axelsson som presenterade både sådant som har lanserats och kommande nyheter. Jag provade först Älva, som jag tyckte var riktigt bra, och en minst sagt värdig buteljering i Väsenserien. De övriga är Skogsrå, Vätte och Troll, samt kommande Näcken, som släpps kring midsommar. Jag provade dessutom Sherry Darling Ferie, som släpps den 2 maj på Systembolaget. Den är som Patrik uttryckte det, redan färdigblandad. Ungefär som när en åker till macken och ska fylla på spolarvätska i bilen, och väljer den sorten som redan är...just det, färdigblandad. Vad menar han nu med detta, undrar ni kanske. Jo, de tidigare släppen i serien Sherry Darling har ju varit fatstarka grejer på 58%. Nu tänkte man som så att man ville nå ut till lite flera människor, och valde därför att vattna ner den till 46%. Priset är också betydligt mer humant, då en flaska Ferie hamnar på 595 kronor. Bra tänkt, tycker jag och säkert många med mig.


Sherry Darling Ferie.


Hustrun i samspråk med Patrik Axelsson.

Nästa stopp blev Svenska Eldvatten. De hade som vanligt med sig förstklassig whisky, och även lite annan dryck. I deras monter stod även David Stirk och presenterade sitt företag Creative Whisky Company, samt Iain Croucher med sitt företag North Star Spirits. Den sistnämnda är inne på sin fjärde serie buteljeringar. Jag provade fyra av hans kommande släpp. Men vi tar det från början, och den första whisky jag provade var Aultmore 11 YO. På inrådan av Peter Sjögren ska tilläggas, annars hade jag kanske missat denna pärla. En fantastiskt välbalanserad whisky med fruktig och fräsch ton. Lite vatten och den öppnade upp sig på ett förtjusande sätt. Ett imponerande djup och en elegans som om den vore minst 17-18 år gammal.


En mycket välbalanserad Aultmore.


Lennart Olsson stod i
Svenska Eldvattens monter.

Nummer två blev Bunnahabhain 37 YO. Den har varit lagrad på fat från 1972, 74, 77 och 1980. Hälften av whiskyn är från 1980, och den andra hälften från övriga nämnda år. Det här är en fenomenal, gammaldags Bunna, och det är ju inte mycket som klår det. Skulle vara nästa whisky som jag kommer till i sådana fall...


En fenomenal Bunna...

En single cask lagrad i tolv år på en bourbon hogshead från Ardbeg blev nästa i North Star Spirits kommande serie, och det är ju naturligtvis inte något en springer på särskilt ofta. Jag är verkligen imponerad av att Iain lyckats med detta. Det är bara att gratulera. Naturligtvis blir den ruggigt dyr när den kommer till Sverige under våren/tidig sommar. Skulle tippa på att den landar nånstans kring 2 400-3 000 kronor, och det är såklart inte alla som vill eller ens kan lägga sådana pengar på en whisky. Hur är den då? Det här är en sagolik Ardbeg med alla de finfina attribut som jag förknippar med gammal Ardbeg av absolut bästa kvalitet. En inledande doft av sot och aska som snabbt övergår i finstämd, lagom rökig ton med inslag av karamell, tång, gröna äpplen och vanilj. Smaken är smörig och ganska salt med inslag av vit choklad och peppar, och en gnutta chili i finishen. Kan bara bli högsta betyg, och en av de tre bästa i dag.


En av de tre bästa under dagen.

Nästa monter jag besökte var Mackmyra. De hade bland annat med sig kommande nyheten Gruvguld, som släpps den 20 april. En typisk sommarwhisky som har vissa likheter med Midnattssol, och det är säkerligen meningen också. En frisk, sval, något blommig doft med toner av citrus och vanilj. I smaken citrusfrukter med lite söta blommiga inslag. Helt okej till ljumma sommarkvällar. Jag provade också Moment Fjällmark, men den återkommer jag till i ett annat inlägg längre fram.


En bra sommarwhisky.


Mackmyras stolta pojkar.

Jag gick raskt vidare i vimlet, och hamnade efter en stund hos Magni Spirits, som är företaget bakom mycket populära Part nan Angelen, som drivs av whiskylegenden Folke Andersson och Pye Palm, f.d. flygpilot med ett gediget whiskyintresse. Folke har varit i branschen i över 40 år, och har ett förflutet som före detta Master Blender på Vin & Sprit. Han har varit inblandad i Absolut Vodka och han står också bakom Grönstedts Cognac, Black Ribbon, Lord Calvert, Latitude 55 med flera. Efter avslutad karriär och 11 P.N.A-utgåvor i Vin & Sprits regi driver han nu P.N.A.-serien vidare tillsammans med Pye. Här provade jag bland annat en kommande nyhet, P.N.A. Tobermory 1994. Den var riktigt bra, och absolut en av de bästa jag provat i serien. Släpps till hösten på Systembolaget.


Mycket bra.

Vidare bland montrarna dök det upp lite bekantingar både här och där. Bland annat Lasse Lilja, en mycket go gubbe med ett gediget whiskyintresse som jag lärde känna på min Islayresa hösten 2015. Och en annan go gubbe, Mikael Westerberg, känd från Selected Malts och som också var med på Islay 2015, dök upp på mässan tillsammans med ett gött gäng whiskynördar. Jag träffade många andra vänner också denna dag, och det knöts dessutom en och annan ny kontakt.

Macallan Classic Cut Edition 2017 blev nästa whisky denna härliga lördag, och det var en mycket positiv överraskning. En tillbakablick på hur Macallan kunde dofta och smaka förr i tiden, tycker jag. Doft av apelsin, nektarin, vanilj och med en liten touch av ingefära. Mycket mjuk, rund och krämig i smaken och rikligt med vanilj, mandel och kryddor. Riktigt bra och jag undrar om jag inte ska ha en sådan när den släpps den 20 april på Systembolaget. Priset blir 799 kronor, och det tycker jag är helt rimligt för den här whiskyn.


Blir ett köp på denna, tror jag.

Smögen Whisky. Ja,det känner ju många av er till som en kraftfull whisky med karaktär och rökighet, och det gäller i allra högsta grad deras kommande släpp, som är en single cask på 6 år från en sherry hogshead. 276 buteljer lanseras på Systembolaget den 31 maj. ABV ligger på 64%, så det är en riktigt tuff rackare vi snackar om ! Jag ber att få återkomma med noter på denna, då jag inte kan göra den rättvisa i denna rapport. Håll ögonen öppna, noter kommer så småningom.

Sista whiskyn som inmundigades blev Glenmorangie Quinta Ruban. Den är först lagrad i 10 år på ex-bourbonfat och slutligen 2 år på Quinta Ruban portvinsfat. Om en giller whisky med vinlagring, så är detta defintivt en av de bättre, tycker jag. Härliga, kraftiga vinösa toner med inslag av gummi, lite svavel, russin och röda vinbär. En utmärkt whisky.

Avslutningsvis vill jag rikta ett tack till arrangörerna för en välorganiserad mässa med en väl avvägd mix av drycker, men också choklad, ostar, korv m.m. Kanske lite för många ölutställare, men intresset för mikrobryggerier har ju vuxit lavinartat de senaste åren, så det är ju inte direkt någon överraskning.


Hustrun trivdes på mässan.

Väl mött nästa år ! 

/Johan