Kakaw.se
Kvalitetschoklad på nätet

Ibland vill man ha något att avnjuta tillsammans med sin favoritwhisky. Blåmögelost till exempel passar alldeles utmärkt till en rökig whisky. Är man inne på en lite mer söt whisky passar en Brieost mycket bra. Choklad passar också utmärkt till whisky, ju mer genuin choklad desto bättre. Jag har testat Kakaw.se som är en webbutik som distribuerar kvalitetschoklad med fokus på ekologiskt och småskaligt.

Den som driver Kakaw.se heter Erik Hammar och är agronom, specialiserad på hållbart jordbruk och naturvård. Han har tidigare bott och arbetat med praktisk naturvård och jordbruksutveckling i Belize, däribland kakao-baserad agroforestry*

Hej, Erik. Hur kom du på idén att starta upp Kakaw.se?
Jag startade Kakaw med förhoppningen och målsättningen att öka medvetenheten bland svenska konsumenter om fördelen och värdet i att köpa hållbart producerad choklad, både ur ett socialt och ekologiskt perspektiv men också rent smak -och upplevelsemässigt. Jag hade också som målsättning att erbjuda det bredaste sortimentet av enastående choklad i Sverige.

Jag vet att de flesta chokladkakakorna i sortimentet tillverkas direkt ifrån kakaobönor - "bean to bar". Vad innebär det egentligen?
Det innebär att chokladen görs direkt ifrån kakaobönor, inte ifrån kakaomassa vilket de flesta chokladkakor tillverkas från. Bean to bar-tillverkare lägger inte bara stor vikt vid chokladens kvalitet, utan även att råvarorna har framställts på ett hållbart sätt. Hållbart både i det avseende att jordbrukaren får en skälig ersättning för sin kakao, men också att kakaon produceras på ett sätt som inte skadar miljön.

Det som möjligtvis kan vara lite tufft är ju att många reagerar på priset. Hur tänker du kring det?
Chokladtillverkare måste hela tiden försöka övertyga konsumenterna att spendera några extra kronor för sina skapelser, och det är inte alltid så enkelt. Att tillverka riktigt bra choklad är dyrt, eller rättare sagt: det är industrichokladen som är billig. När kakaobönderna får bra betalt för sin kakao, och chokladen tillverkas på ett hantverksmässigt sätt i liten skala blir priset givetvis högre.

Så varför klagar konsumenter ofta när det gäller priset på hantverkschoklad?
Det finns flera orsaker, här är två väsentliga:
1) De har aldrig provat riktig hantverkschoklad.
2) De glömmer att jämföra hantverkschoklad med andra delikatesser såsom t.e.x. mat, vin och annat.

För mer djupgående analys och tankar kring detta rekommenderar jag en väldigt bra artikel skriven av The Chocolate Journalist, som tar upp just detta: https://thechocolatejournalist.com/consumers-complain-craft-chocolate/

Din egen favorit just nu?
Min personliga favorit just nu är en av de nya kakorna som lanserades förra året, nämligen Colombia Huila 70%, inte lika syrlig som Madagascar 70% Ambanja, men fortfarande fruktig (som Trinitario) med toner av vinbär.

Chocolate Tree är en skotsk tillverkare som Kakaw.se har i sitt sortiment. De tillverkar choklad i liten skala direkt från kakaobönor (bean to bar) som de köper direkt från kakaobönderna (via direkthandel).

Friederike och Alastair som driver Chocolate Tree.

Blocken som Friederike och Alastair håller i är 3 kg-block utav Peru 60% Milk efter tre dagars conchning (bearbetning i en typ av kvarn) men innan chokladen tempereras, därav färgskiftningarna. Chocolate Tree är en av få tillverkare som låter chokladen "vila" i stora block i upp till tre månader innan den tempereras och gjuts till de färdiga kakorna. Detta reducerar syrligheten ytterligare i chokladen och låter smakerna "lugna ner sig" något.

Jag har provat fyra sorter som tillverkats av Chocolate Tree - Colombia Huila Dark 70%, Peru Marañón Milk 60%, Peru Marañón Dark 69% och Whisky Nibs Dark 70%.

Jag börjar med Peru Marañón Milk 60%. Detta är en ljus choklad som är lika smakrik som en mörk. Det låter kanske lite märkligt, men det tycker jag i alla fall. Krämig, len, mustig och med mycket fin kakaosmak. Jag testade den ihop med Glenlivet 18 och det funkade alldeles utmärkt. Det passade bra med en hyfsat mild whisky till denna.

Därefter provar jag Peru Marañón Dark 69%. En väldigt mustig, fruktig choklad med betydligt mörkare toner. Men utan att kännas det minsta bitter, vilket jag annars tycker är ett ganska vanligt fenomen med så pass mörk choklad som detta ändå är. Den här är också krämig, och det är också ett bra betyg, många gånger har det en tendens att bli lite torrt. Jag testade den ihop med Aberlour a'bunadh och det var en lyckträff!

Sedan blir det Colombia Huila Dark 70%, Eriks nuvarande favorit. Den här är också krämig, fruktig och mycket fyllig i smaken. Hustrun provade med en rom, WeiRon, till denna. Hon tyckte det var en riktigt lyckad kombination.

Jag avslutar naturligtvis med Whisky Nibs Dark 70%. Den är gjord med en single malt whisky från Islay. Det låter onekligen mycket spännande, (om någon undrar vilken whisky det är så får Chocolate Tree tyvärr inte använda denna tillverkares namn för att marknadsföra kakan eftersom det då krävs ett avtal). Den här är väldigt elegant i doften med en aning röktoner. I smaken mustig, krämig och på slutet dyker röken upp på ett mycket sofistikerat och trevligt sätt. Det finns en hel del produkter på marknaden som marknadsförs med att de innehåller whisky. Ofta tycker jag att det inte känns så, eftersom de inte smakar särskilt mycket whisky. Det gör denna chokladen verkligen. Jag testade den ihop med min huswhisky Ardbeg Uigeadail. Det var ännu en gång ett lyckat val.

Jag måste verkligen tillstå att chokladen från Kakaw är enastående god. Visst, det är ingen billig choklad, men många spenderar ofantliga summor på whisky eller andra ting så varför inte lägga några extra tior på en riktigt bra och kvalitativ choklad? Jag rekommenderar er definitivt att prova något i deras sortiment.

 

* Kakao-baserad agroforestry innebär att kakaoträden odlas tillsammans med andra fruktträd och timmerträd som för bonden tillhandahåller avkastning både på kort- och lång sikt. Timmerträd (t ex mahogany) är i princip klara att avverkas efter ca 30-40 år, träden ger alltså ingen avkastning förrän de avverkas i bondens pensionsålder och ger då en relativt stor klumpsumma som blir som en sorts pension. Detta jordbrukssystem efterliknar även mer en naturlig skog (än en monokultur) vilket ger miljömässiga fördelar, bl a genom högre biodiversitet. Det är även lättare att odla kakao ekologiskt i dessa system då träden inte står lika nära varandra vilket förhindrar spridningen av patogener som mögel.

© Bilderna i detta reportage tillhör Kakaw.se