Single Malt Monday no. 19
Jim Beam:
Basil Hayden, Jim Beam & Maker's Mark
6 februari 2017

Så var det dags för årets andra Single Malt Monday och även någonting nytt, en bourbonprovning! Det ska bli riktigt spännande när Edrington kommer på besök och representeras av Jonatan Östblom-Smedje.

Mina kunskaper om, och erfarenheter av just bourbon är milt sagt begränsade. Förutom en barrunda med Jeff Horowitz då vi enbart provade olika bourbons hela kvällen så har jag knappt provat några fler. Under den här rundan hann jag i alla fall förstå att det, naturligtvis, är väldigt stor skillnad mellan olika bourbon. Pappy Van Winkles 20 och 23 YO blev favoriter och är fantastiska men även Blantons och Bookers är riktigt fina.


Jonatan Östblom-Smedje
(Bild lånad från Veitingageirinn.is.)

Så nu ska det bli riktigt kul att få prova Basil Haydens, Jim Beam och Maker's Mark. Till exempel Laphroaig använder sig av Maker's Markfat. Jonatan som är Edrington's Nordic Brand Ambassador för Jim Beam Brands berättar väldigt utförligt och målande om Nordamerikas sprithistoria och om bourbontillverkningen, riktigt intressant och det märks att han är genuint intresserad.

Vi får lära oss om de 4 spritboomerna i Nordamerika, rom, bourbon, scotch blend och vodka/gin. Nuförtiden är smaksatt amerikansk whisky väldigt populärt, nästa boom? Jonathan berättar om olika sorters bourbon, vad som skiljer dom åt samt att bourbon har inget ålderskrav som whisky. Många är NAS, No Age Statement. Hela provningen avslutas med en liten drinkskola med Isac Melander, Brand Ambassador på Naked Grouse, där vi får prova på en drink, Boulevardier, gjord på Maker's Mark, Campari och söt Vermouth. En trevlig sommardrink till sommarens grillningar kanske?


Kvällens lineup.

Basil Haydens 40%
426:- på Master of Malt
Färg: Bärnsten.
Doft: Sirapssöt, vanilj, bränt socker och lite päronsplit.
Smak: Lite ek, vanilj, gröna druvor och äpple.
Avslut: Kort med lite ek.

Jim Beam Bourbon (cirka 4 år) 40%
251:- på Systembolaget
Färg: Bärnsten.
Doft: Vanilj och sirapssötma.
Smak: Lite ek, fruktig och vanilj.
Avslut: Kort-medel och lite ek.

Jim Beam Double Oak (cirka 4,5 år) 43%
Lagring: Cirka 4 år på amerikansk nyek och sedan cirka 0,5 år till på ny amerikansk nyek.
289:- på Master of Malt
Färg: Bärnsten.
Doft: Vanilj, bränt socker och marsipan.
Smak: Ekig, vanilj och lite pepprig.
Avslut: Medel, ekig.

Maker's Mark 45%
En blandning av cirka 70% majs, 16% vete och 14% malt.
402:- på Systembolaget
Färg: Bärnsten.
Doft: Vanilj, marsipan, mörk sirap och blodapelsin.
Smak: Lite ekig, vanilj och lite pepprig.
Avslut: Medel, ekig.

Maker's 46 47%
Lagring: Cirka 5,5 år där 10 stycken ekstavar av fransk ek sänks ned i fatet cirka 3 månader.
Namnet kommer från tunnbindarens 46:e recept.
599:- på Systembolaget (endast ett fåtal kvar).
Färg: Bärnsten.
Doft: Vanilj, vaniljfudge, lite kryddig och örtig.
Smak: Lite ek, vanilj och fruktig.
Avslut: Medel, ekig.

Vatten eller inte?
Föredrar alla dessa förutom Basil Haydens och Maker's 46 med lite vatten eller faktiskt t.o.m. med lite is.

Kvällens favoriter
Riktigt kul att få prova på några bourbons, någonting helt annat än det vi är vana vid på Single Malt Monday. Min favorit blev Basil Haydens och på andra plats Maker's 46. Jim Beam Double Oak hade definitivt mer karaktär än den vanliga. Resterande är trevliga men mer för drinkar eller med några isbitar för min del. Jag saknade några bourbon från mellanklass eller t.o.m. high end som jämförelse eller någon av de lite fatstarkare bourbon som finns.


Kvällens två bästa.

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom, utom där annat anges.