Smögen Whisky 5-årsjubileum

Av: Mattias Johannesson


Smögen Whisky
Närmast bardelen, sedan ser vi lagret/kvarnrummet
följt av själva bränneriet och längst bort lagret.

Det här blev inte som det var tänkt. Jag planerade att gå på, och rapportera från, Smögens femårsjubileum som gäst, men när Pär Caldenby på Smögen erbjöd mig att jobba på jubiléet och hålla en av provningarna hamnade jag helt plötsligt på andra sidan. Därför blir detta reportage färgat av den erfarenheten istället för gästens.

Nåväl, Smögen firade i augusti 2015 5 år i produktion, och aktieägare och fatägare bjöds till destilleriet för att fira detta 29:e augusti. Runt 120 personer från vida delar av Sverige och Norge samlades vid bränneriet denna soliga augustilördag. Det kändes verkligen mera som en familjefest än något strikt organiserat whiskyarrangemang. Mamma satt i kundmottagningen, frugan Marie ansvarade för baren och barnen bakade cupcakes som gästerna slukade. Pär hade beställt sol då alla inte riktigt rymdes i lokalerna och var lite nervös när himlen öppnade sig en dryg timme innan gästerna skulle komma. Som tur var kom sedan solen tillbaka med besked och under hela eftermiddagen kunde man se gästerna sitta runt området och njuta av sin mat och dryck.

Arrangemang

När gästerna kom och checkade in fick de en ”goodie-bag” med bland annat matbiljett, ett provningsglas och en av Pärs whiskyböcker. I ena änden av destillerilängan var baren där de flesta tidigt passade på att provsmaka jubileumsbuteljeringen som endast de som var på plats kunde få köpa. Provningarna hölls i lagret i andra ändan av byggnaden, där tömda stående fat fungerade som bord och provningsledaren kunde ställa sig på palltruckens gafflar för att komma upp en bit och få överblick. I mitten ligger själva bränneriet där man kunde få en guidad tur eller bara gå runt och titta helt fritt.


Änglavy över provning.

Sherry Project

Centralt på jubileet var tre välbesökta provningar. Första provningen hanterade hela sherry-project serien, 1-4. Av dessa är bara 2 släppta så de på provningen bjöds att prova de två buteljeringar som kommer i oktober och november och jämföra dessa med de redan släppta första två. Provningen hölls av Niklas Petterson som även drog en del av Smögens historik för de runt 30 som gick på provningen. Han berättade att runt 40-50 tusen liter sprit nu vilar i lagret. Det motsvarar i runda slängar ett par dagars produktion på de stora maltdestillerierna i Skottland, och det är helt klart att fokus ligger mer på kvalitet än kvantitet. Tre av projektets buteljeringar började sin bana i totalt 12 quarter-casks av ny Fransk Ek, och dessa dumpades över till tre stora Sherry Butts efter knappt tre år. 1:1 buteljerades efter 4 månader i Sherryfatet och 1:2 efter 8, medan 3:an fick ligga till sig ett drygt år. Den sista, 1:4, har legat på quarter-sherryfat från början och bara fått en kort giftas period i Butt. Jag har tyckt att i de första två är det mer det första nya fatet som bestämmer tonen än Sherryn, men i de två sista, som ju är fyra år, kommer mera Sherryaromer och också en i mitt tycke bättre balans.

Experimental

Provning nummer två var den mest populära, där Pär själv presenterade några mera experimentella whiskies. Här poängterade Pär att dessa inte var buteljeringsfärdiga ännu, men det var väldigt spännande med bland annat trippeldestillerad whisky, whisky på egenodlat korn och whisky på tokrökt malt i Octomoreklass på nästan 100 ppm.


Pärs experimentprovning.


Pär håller provning
på palltruckens gafflar
inför en djupt koncentrerad publik.

Först bjöds vi smaka en whisky som vilat fyra år i en 225-liters tunna gjord av hårt rostad Svensk Ek. Här var det inte tal om diskreta fattoner, utan pang på med massor med kryddor och nyekskaraktär. Med lite vatten lugnade den ner sig och blev mjukare. Den trippeldestillerade whiskyn har legat fyra år på Sauternesfat och de som provat senaste Single Cask släppet hade då en bra referens att jämföra med även om fat vi nu fick prova var mycket mindre aktivt. Själv tycker jag att trippeldestilleringen har gett en del av de Irländsk/trippeldestillattypiska gräsaktiga tonerna, men med bibehållen rejäl rökighet. Skoj och min favorit på provningen.

Pär berättade vidare om det egenodlade kornet, som efter mältning och rökning utomlands kom tillbaka för processning. Det var små jobbiga korn, och det var mycket jobb för litet spritutbyte, men en klart annorlunda råsprit – och Whisky. Den vi fick provade har vilat 4 år i en ex-Bourbon Barrel så fatinfluenserna var inte så kraftiga, en del av den typiska vaniljtonen från Amerikansk ek.

Den extremrökta malten dök först upp i våras upp i Eldvattens numera legendariska släpp från ett litet privatfat från samma omgång av malt. Totalt var det drygt tre ton malt som levererades med denna höga rökighet, och den ökade rökigheten hittas även i destillatet. Provet hade legat på ett hårt rostat viteksfat på hela 500 liter och hade även en rejäl ”munkänsla” som ligger kvar länge.

Single Cask


Uppställt för provning på fat 8/2012, det fat
som Jubileumsbuteljeringen gjorts på.

Själv höll jag i den tredje provningen, som hade tema Single Cask. Gästerna, varav många nu var inne på tredje provningen ställdes här inför lite mysterium. Det har bara släppts två single casks, och även med jubileumsbuteljeringen gav det bara tre av fyra. Jag försökte få gästerna så här på festens sista timme att själva med hjälp av mina ledtrådar om lagring och fat försöka reda ut vad det var för ek och tidigare innehåll som färgat whiskyn som vi provade.

Den ”saknade” single casken var 22/2010, ett fat som sent petades från att få vara med i Primören då den stack ut för mycket från de andra. Detta var alltså ett 125-liters quarter-cask av ny fransk ek. Detta tyckte en whiskyklubb i Borås var så spännande att de köpte det mesta till en jubileumsbuteljering.  Glas två innehöll jubileumsbuteljeringen från 125-liters Olorosomättad Fransk ek.  Dessa två var de som de flesta hade svårast att hitta rätt i då det även i färska sherryfat finns väldigt mycket att få från faten. Förra årets ”naknare” Bourbonbarrel-lagrade släpp och det klart sötare släppet lagrat på Sauternesfat kunde de flesta identifiera efter mina ledtrådar.


Uppställt för Single Cask provningen.

Intryck

Mina intryckt efter provningarna, som jag tror delas av flera, är att Smögens whisky med kommande Sherry 1:4 och nya Sauternesvarianten går in i en ny fas. Dessa är inte så typiskt ”ung-whisky med väldigt mycket färg och smak ifrån små i princip nya fat”, utan mjukare och mera balanserade. Väldigt trevliga helt enkelt. Jag hörde många som bannade att de inte tryckt snabbt nog vid släppet i torsdags, själv inväntar jag min del i andelsfatet av samma typ som förhoppningsvis blir något liknande.

De gäster som jag försökte pejla läget med verkade nöjda med arrangemanget. Det ingick en rejäl grillbuffé som verkar ha gått hem, och i baren provades alla Smögens buteljeringar friskt. Ett skoj arrangemang som jag hoppas kan upprepas, det kändes lagom stort och lagom familjärt. Själv kom jag in i gammal ”festfixarmod” och njöt av at se till att allt flöt och att gästerna trivdes, och tror att jag hade minst lika roligt som jag hade haft som gäst – om än nyktrare…


Uppställt för provning.