För en liten tid sedan fick jag en inbjudan till Smögen Whisky med anledning av deras 8-årsjubileum. Jag har länge velat besöka destilleriet som är beläget i Hunnebostrand på vackra Smögenkusten norr om Göteborg.

Hunnebostrand var under stora delar av 1900-talet en av huvudorterna för den svenska stenindustrin. Hunnebostrand är känt för sin turism och för sina gamla föremål på Gammelgården från 1200-talet. I Hunnebostrand kan en beskåda den bohusgranit som Hitler beställde för sitt segermonument. Stenarna användes senare för att anlägga en badplats, som i dag kallas för Stenbryggan eller Kärringbadet. Befolkningen uppgick år 2015 till 2 053. Under sommartid lever orten upp med ett rikare utbud av butiker och uteställen. Hamnen i Hunnebostrand har blivit mycket populär och under Sotekanalens dag, som är ett årligt återkommande evenemang, vimlar det av folk i hamnen.

Sedan var det ju det här med whiskyn då...

Smögen Whisky AB grundades sommaren 2009. Här produceras maltwhisky med stor karaktär och havsnära influenser. Smögen Whisky fokuserar på hög kvalitet i små batcher, med helt och hållet  manuell tillverkning och direkt övervakning. Företaget grundades av Pär Caldenby, som är advokat. Han grundlade redan i 20-årsåldern ett starkt intresse för maltwhisky. Pär gav gav 2006 ut boken Enjoying Malt Whisky, som kom i en andra upplaga hösten 2007. Han ansvarar för produktionen och den dagliga ledningen. I företagets ledning ingår också Pärs hustru Marie samt Susanne Gripstad.

Förutom whisky produceras det också gin på destilleriet. Något som kan vara värt att nämna i sammanhanget är att i juli 2018 släppte man Strane Ultra Uncut Gin, som har en ABV på hela 82.5% !

Ganska nyligen byttes bland annat tankarna för lågvin och finkelsprit ut och layouten i bränneriet ändrades om rejält. Pär ville från början ha klassiska Worm-tub kondensorer och har nu genom ombyggnaden fått detta, och därmed enklare att få den karaktär på spriten som han eftersträvar.

Jag gick en liten vända med Christer Malmering innan allt började och kikade på anläggningen, och han berättade lite om hur det var innan och vinsterna rent arbetsmässigt efter ombyggnad och diverse investeringar.


Christer Malmering visade runt
mig på destilleriet.

Dagen inleddes med en presentation av Pär, och avslutades med information om upplägget inför dagens aktiviteter. Vi fick under presentationen prova Jubilee 2018. Den är lagrad på first fill Sauternes barriques, och är lite drygt 7 år gammal. Destillerad våren 2011 och buteljerad i juli 2018. ABV ligger på 61% och totalt antal flaskor uppgår till 160 stycken.


Pär Caldenby går igenom
dagens schema.

Sedan gick jag runt och minglade lite bland de cirka 90 inbjudna besökarna. Bland annat träffade jag Patrik Barkevall och Mikael Westerberg, grundare av Selected Malts. Peter Sjögren och Tommy Andersen, Svenska Eldvatten var också på plats denna lördag liksom Tone Elisabeth Skavhaug, Martin Ahlquist, David Tjeder, Annelie Huczkowski och många fler. En hel del av de jag träffade har jag blivit vän med på Facebook, så det var jättekul att träffas "in real life" så att säga. Några av dessa personer var Lars Cederbro, Gunnar Hede och Niklas Millburn Pettersson.


Hans Ekström och Tommy Andersen.
Tommy är ena halvan av Svenska Eldvatten.


Bloggaren och skribenten Martin Ahlquist.


David Tjeder, Annelie Huczkowski
och Lars Cederbro.


Kjell Persson och Patrik Barkevall.
Patrik är ena halvan av Selected Malts.

Efter någon timme var det dags för lagerhusprovning. Den hölls av Pär med god assistans av bland annat hustrun Marie, Christer och Tone.

Fyra oika fatprover testades och det var mycket intressant att prova dessa. De två första kändes lovande med mycket fruktig och fräsch ton, framförallt tvåan som dessutom växte med lite vatten. Skulle tro att med cirka 1-1.5 års lagring till så är i alla fall det fatet moget för buteljering. Fatprov ett var från en bourbon barrel, local barley, från 2011. Tvåan kom från fem bourbon barrels från 2010. När det gällde fatprov tre och fyra så tycker jag absolut att de kan buteljeras när som helst, framförallt trean. Trean har varit lagrad cirka sju år (från 2011) på Sauternesfat, medel plus rostning. Glas nummer fyra som precis hade fyllt åtta år (2010), har varit lagrat på Bordeauxvinfat. Här tyckte jag och många med mig att glas nummer tre var allra bäst. Riktigt bra faktiskt. Den sötare av de två, medan fyran uppvisade en mer vinös och något sträv ton. De flesta fatproven mådde bra av lite vatten. Tvåan och fyran krävde några droppar mer än de övriga, tycker jag. Tvåan mest för att locka fram lite mer fruktiga inslag, och fyran för att "lugna ner sig" en aning.


Pär håller i lagerhusprovningen.


Fatprov ett och två.

En mumsig räkmacka serverades efter provningen, och den satt finfint. Med tanke på att whiskyn från Smögen håller riktigt hög ABV så behövdes det en paus med lite annan "näring" än whisky...

En bar fanns också att tillgå, och här kunde en prova ganska många av destilleriets utgåvor till ett skapligt pris.


Tone med den härliga hunden Dante.


Jubillee 2018. En av 160 flaskor.

Avslutningsvis vill jag tacka Pär, Marie, Christer och alla andra på Smögen Whisky som bjöd på en oförglömlig dag. Riktigt bra upplägg och mycket intressant att få se produktionen. Och sist men inte minst, tack för finfin whisky.

Jubilee 2018 då? Hur var den, undrar ni kanske. Här kommer lite noter om den:

Doft: Mycket söt och inbjudande doft. Känns rund och förvånansvärt mild i tonen, trots en ABV på stadiga 61%. Björnbär, söt lakrits, honung och med inslag av hasselnöt.

Smak: Mycket rund och mjuk i smaken, närmast krämig. Hasselnötter och lakrits i tonen samt inslag av mörka bär. Lång eftersmak som klingar ut i lätta tobaksslingor på slutet. Med några droppar vatten får Jubilee 2018 en lätt smörig och blommig ton.

Slutsatsen är att detta är en mycket, mycket bra whisky. Troligtvis en av de allra bästa jag provat från destilleriet. Pär talade sig varm om Sauternesfat på provningen i lagerhuset, och jag kan bara hålla med.

/ Johan