Auchentoschan 12 YO 40%

Runt 1800 nämns Auchentoshan [ock'n'tosh'n] första gången i skrift, då under namnet Duntocher Distillery. Inte förrän 1823 får ingenjör Thorpe licens att bedriva destilleriverksamhet strax utanför Glasgow, och strax därefter byter destilleriet namn till Auchentoshan. Idag är det en av de sista två Lowlands-destillerierna och Auchentoshan har gjort sig känd för sin trippeldestillerade, mjuka maltwhisky. Den tredje bränningen resulterar i att det är en ytterst liten del av den totala produktionen som faktiskt används i whiskyn vars vatten hämtas dryga tre mil upp i högländer.
Källa: philipsonsöderberg

  
Doft: Sofistikerad och sober doft av frukt, torrt gräs och seg kola. Lite jordig och nästan fuktig doft som ett sommarregn.
19/25

Smak: Seg kola igen och även en touch av citrus och päron samt lite aningar av gräs. Rätt så mungod och både lite söt och sur på samma gång. Rätt så komplex whisky.
18/25

Eftersmak: Inte särskilt lång och lite tanig. Apelsin och den där sega kolan anas kortvarigt i gommen.
18/25

Helhetsintryck: Medelwhisky från låglandet som är helt ok. Rätt så frisk och lite annorlunda.
19/25

Betyget blir 74/100