Tomatin 2004
Sherry Matured 59.1%
Svenska Eldvatten

Tomatin 2004 är destillerad i september 2004 och buteljerad nästan exakt tio år senare med en alkoholhalt på hela 59.1%. Som vanligt buteljerad i cask strength och utan färgämnen.Tio år i en extremt aktiv sherrybalja har gett den extra av allt. 168 stycken flaskor har buteljerats sammanlagt. Tomatin 2004 är det senaste släppet i serien "Eldvatten" och i denna serie har Svenska Eldvatten valt att numrera flaskorna och de har dessutom en annan design på etiketterna än tidigare. Tomatin 2004 släpptes på Systembolaget i beställningssortimentet den 2 februari klockan 10.00, priset var då 995 kronor.

Doft: Kraftig och påfallande fet och närmast "smörig" i doften med toner av björnlim och bittermandel. Tycker att det finns ett uns arrak och en svag citrusstrimma i bakgrunden. Jag luftade den en stund, och det tror jag att den mår bra av.
22/25

Smak: Första känslan är att den känns förvånansvärt söt. Utan vatten är det dock lite svårt att skönja smakerna, så jag gav den ett par (3-4) droppar och lät den stå cirka fem minuter. Känslan att den är väldigt söt finns kvar, och det beror säkert på att sherryn verkligen har kommit fram. Tycker också att det dyker upp bittermandel även i smaken.
22/25

Eftersmak: Lång och het, skulle jag sammanfatta det med.
22/25

Helhetsintryck: En riktigt bra och myndig whisky med ovanligt lång eftersmak. Kräver en hel del vatten för att "blomma" ut ordentligt.
22/25

Betyget blir 88/100

Tack till Peter och Tommy på Svenska Eldvatten för varuprovet.

Denna whiskyn provades 2015-01-31