Bli din egen Master Blender

Tycker du att dina standard-whisky börjar bli ointressanta och saknar lite utmaning. Våga experimentera och kombinera ihop egna stilar av smak och doft. Det räcker med en relativt begränsad samling öppnade flaskor för att göra karriär som din egen masterblender. Jag heter Magnus Hillman och har ett stort whiskyintresse. Jag har en ganska stabil samling flaskor och ett ständigt flöde av "samples" från vänner och bekanta, precis som många andra här. Men får jag nog? Nej, jag försöker hitta fler smaker och dofter i de single malts jag har genom att blanda dem. Slöseri på god whisky kan tyckas? Men det går inte åt så stora volymer och jag blandar inte exklusiva limiterade utgåvor. Det mesta är standardutgåvor med stor tillgänglighet.

Man behöver inte ha speciella rör och labbutrustning som jag fiskat ihop, men det ökar känslan lite. Man klarar sig lika långt på några glas och en tesked. Det är spännande, lärorikt och man förstår genast hur svårt det är att få kombinationer av smaker att gå ihop, nio gånger av tio blir blandningen ett riktigt stolpskott.


Ett hemma-whiskylabb med möjligheter att hitta nya smaker.

Caol Ila, Talisker och Dalwhinnie

Det är utan tvekan så att vissa stilar passar varandra bättre än andra. Ett bra exempel är Caol Ila 12 och Talisker 10. Ganska lika, maritima, rökiga egenskaper där Talisker är något sötare och Caol Ila har mer av salt, peppar och lite gräs. Tillsammans gifter sig dessa fantastiskt. Om du har en öppen flaska av var sort kan du hälla upp en Caol Ila i ett glas, en Talisker i ett annat och sedan börja teskedsvis att kombinera. Bara med dessa två malt whisky har du just påbörjat en spännande resa kan jag lova. För att ytterligare addera till komplexitet och honungssötma kan denna blend lyftas genom att dubbla volymen med Dalwhinne 15. Att dessa märken passar ihop är säkert ingen nyhet för er eftersom samtliga är Diageos och ingår i Johnnie Walker blends tillsammans med många fler. Trots detta lyckas man få fram unika smaker som inte direkt förknippas med Johnnie Walker, åtminstone inte på min palett.

Hitta kombinationer som fungerar för dig.

Ardmore Traditional och Caol Ila unpeated

En annan fantastisk kombination är Ardmore Traditional och Caol Ila Unpeated (first fill bourbon casks, 2011), som dessutom är vid fatstyrka. En oerhört potent kombination, där den mesta av röken kommer från Ardmore och ändrar fullständigt karaktär i närvaro av unpeated Caol Ila. Läder och tobak kommer fram i doften på ett sagolikt sätt med kaffekola i smaken. Också den traditionella Caol Ila 12 fungerar med Ardmore men då erhålls en helt annan karaktär vilket John Glaser på Compass box också drog nytta av när han skapade Peat Monster. I mitt tycke passar Ardmore Traditional bättre med unpeated Caol Ila.

Bild 1 - Masterblending hos Magnus.
Bild 2 - Pipettering kan ge något högre precision men teskedar fungerar precis lika bra.

Single Malt och Bourbon

När du är färdig med malt whisky kan äventyret med fortsätta genom att kombinera malt och bourbon. Makers Mark är en bourbon som innehåller omkring 80 % majs men också råg och vete. Den har en ganska syrlig karaktär och passar perfekt som drinkingrediens i Whisky Sour. Än intressantare är dock att addera några droppar Laphroaig 10 till denna bourbon. WOW! Dessa två trivs otroligt bra tillsammans och kan ha sin förklaring i att Laphroaig förvarar sin malt just på gamla Makers-fat som tillhandahålls av den gemensamma ägaren Jim Beam (som också numera ägs av Japanska Suntory). På samma sätt fungerar faktiskt Buffalo Trace utmärkt med Kilchoman Machir Bay. De bourbonfat som Kilchoman använder kommer huvudsakligen från Buffalo Trace.

Whiskyblends utan peat

Personligen har jag svårare för att få ihop bra blends med orökt whisky, det kräver nog sin man/kvinna för att verkligen få att detta att hålla. I mitt tycke går Cragganmore och Linkwood ganska bra ihop men de tydliga karaktärsförändringar man lätt får med rökig whisky tycker jag är svårt att uppnå med orökt. Jag har en otrolig respekt för de masterblenders som kombinerar ihop sina produkter, vilka oftast blir väldigt bra även om vi "single malt snobbar" ibland ser det som något karaktärslöst.

Det är utan tvekan så att malt whiskyn i skåpen fungerar bäst som de är men det finns en helt ny värld att upptäcka genom att våga blanda lite mellan flaskornas innehåll. Och vem vet? Kanske hittar Du just Din unika kombination som ingen annan lyckats sätta ihop. Du kanske redan har en bra egen blended malt som du sitter och håller på. Dela med dig av dina erfarenheter hos Whiskynörden.
Jag tackar för möjligheten att dela med mig av mina.

Sláinte mhath vänner!

Magnus

© All text och samtliga bilder tillhör Magnus Hillman.